Ezen az oldalon segítséget szeretnénk nyújtani a nálunk kapható anyagok gyakorlati felhasználásához. Itt az alábbi körökben találhat segítséget:

VIDEÓ!!! Bambusz parketta val harmonizáló bambusz falvédő felragasztása

Teli nádszövet ragasztása

rattan anyag ragasztasa

A nálunk kapható rattan egy teljesen természetes anyag. Éppen ebből kifolyólag (számos előnye mellett) sajnos víz hatására megnyúlik így felragasztása és festése az átlagos fa és mesterséges anyagokénál egy fokkal bonyolultabb. A következőkben ennek a procedúrának a lépéseire fogunk kitérni.

Lényeges, hogy NE vizes bázisú ragasztóval ragasszuk illetve NE vizes bázisú lakkal kezeljük az anyagot, hiszen ez annak megnyúlását eredményezi. Fontos azonban megjegyezni, hogy a megnyúlt anyag újra feszessé válik, amint elpárolgott róla a víz. Ragasztásra szilikonos ragasztó használatát ajánljuk, ezt a felületre felvíve, majd egy 1mm-nél kisebb fogú fogas fésűvel egyenletesen szétkenve érhetjük el a kívánt hatást (csak a hordozó felületet kell bekenni). A ragasztó száradásának idejére le kell súlyozni az anyagot.

eszközök fogas fésű szilikon ragasztó fogas fésű használata

Színezésre szeszpácot, míg lakkozásra oldószeres lakkot ajánlunk. Amennyiben a tekercs közepéből kapjuk a rattant, úgy az valószínűleg pöndörödni fog. Ekkor csak áztassuk be vízbe körülbelül 5 percre, majd terítsük ki. Szárítsuk meg teljesen kiterített állapotban és így ki tudjuk simítani. Reméljük, hogy ez az útmutató segített Önnek.

Thonett anyag rögzítése fakeretre

A thonett anyagnak számtalan felhasználási lehetősége van: használhatjuk székek ülő- és háttámlájaként, szekrényajtóbetétként, vagy éppen fakeretbe rögzítve dekorációként, például radiátorok stílusos de mégis egyszerű eltakarása végett. A fakeretbe rögzítés megkíván néhány szakmai fortélyt, a következőkben ezeket osztjuk meg Önnel.

thonettanyag

A thonett anyag természetes eredetű, így víz hatására megpuhul, nyúlik. Érdemes a rögzítés előtt 2-4 órára hideg vízben áztatni, majd ebben az állapotában rögzíteni. Vigyázzunk, NE rögzítsük túl feszesen a beáztatott anyagot, hiszen miután megszárad újra feszessé válik, visszanyeri régi méretét és szétszakadhat a rögzítések mentén. A rögzítést egyszerűen kivitelezhetjük egy tűzőgéppel. A keret belső oldalára ezzel rögzítsük az anyag csomópontjait. Egy csomópontot se hagyjunk ki.

thonett anyag rögzítése thonett anyag rögzítve a csomópontokon

Legyünk óvatosak, mert ha a tűzőgép ütőereje túl erősre van állítva, akkor elvághatja a thonettet, érdemes pár próbát végezni mielőtt elkezdjük a tényleges tűzést. Ha esetleg nem lehet állítani a gép tűzési erősségén, akkor rakjunk a csomópontok fölé egy (géptől függően) 0,2-0,5mm vastagságú gumibelsőt, vagy egy kettőbe hajtott szigetelő szalagot. Ez garantálja, hogy nem fogja elvágni a tűző az anyagot.

elvágott thonett anyag szigetelőszalaggal rögzített thonett anyag

Reméljük, hogy segítségére vált ez az útmutató.

Bambusz anyag felragasztása hátfallemzre

A bambusz anyag (a thonett anyaggal ellentétben) nem nyúlik, vagy puhul meg víz hatására, így ragaszthatjuk akár vizes bázisú ragasztóval is.

thonett anyag rögzítése thonett anyag rögzítve a csomópontokon

Figyeljünk arra, hogy ha ezzel ragasztjuk, akkor a hordozó felületnek 14-16mm-nél vastagabbnak kell lennie. Ha ennél vékonyabb a felület, akkor szilikonos ragasztó használatát ajánljuk. Hátfallemezre való ragasztásnál problémát szokott okozni az, hogy a hátfallemez natúr oldala víz hatására kissé megdagad és ez miatt deformálódik. A száradás után viszont a ráragasztott anyag miatt nem tud visszamozogni. Ez csak natúr (vízfelszívó oldal és vizes bázisú ragasztó kombinációjánál léphet fel. A ragasztót a hordozó felületre egy 1mm-nél kisebb fogú fogas fésűvel egyenletesen szétkenve érhetjük el a kívánt hatást.

fogas fésű használata a bambusz anyag ráillesztése a hordozó felületre

A száradás idejéig súlyozzuk le az anyagot. A nem kezelt, natúr bambusz anyagot nyugodtan lakkozhatjuk vizes bázisú lakkokkal is.

a rögzített bambuszanyag kész bambusz anyag

Reméljük segített Önnek ez az útmutató.

Hogyan vágjunk bambuszroló-anyagot?

Rolóink teljesen természetes alapanyaga, a bambusz nagyon tág felhasználási lehetőségeket rejt magában. A bambusz rudakból készítenek hasított, préselt, textilre ragasztott (lásd feljebb), vagy akár rolóanyagot is. Falvédőket leggyakrabban a textilre ragasztott anyagokból csinálnak, de előfordul, hogy rolóanyagból szeretnék kivitelezni őket. Ez esetben szinte biztos, hogy a rolóanyagot méretre kell majd vágni. Az alábbi útmutató ehhez a folyamathoz nyújt segítséget.

Ahhoz, hogy gond nélkül tudjuk vágni az alapanyagot, először meg kell értenünk a rolóanyag felépítését. Tulajdonképpen bambuszlapkák és/illetve bambuszpálcák vannak egymás mellé helyezve és ezek (rájuk merőlegesen) madzaggal átfűzve. Ez a madzag tartja össze az anyagot.

roló anyag

A vágásnak két különböző variációja lehetséges. Vághatunk a pálcákra merőlegesen, illetve azokkal párhuzamosan. Először a merőleges vágás folyamatát mutatjuk be.
A merőleges vágáshoz legjobb egy irodai karos papírvágó ollót használni, de ha ilyen nincs kéznél, akkor használhatunk egy egyszerű szabóollót is (viszont így könnyen megfájdulhat a kezünk). Az anyagot egy asztalra kiterítve tegyünk az oldalához egy falécet, és ehhez igazítsuk hozzá azt. Ez után egy másik falécet a vágás vonalára téve egy ceruzával jelöljük be azt. Ezután vágjuk le a fölös anyagot.

rolóanyag merőleges vágása

A párhuzamos vágás ennél egy fokkal összetettebb, itt ugyanis elvágjuk majd a madzagokat is. Az anyag szétesését elkerülendő, ezeket a madzagokat le kell majd ragasztanunk. Először jelöljük be a vágás vonalát. A vonalat keresztező minden egyes madzagot kenjünk le duplájára hígított faipari ragasztóval (a metszésponttól számított 2cm-es területen jobbra és balra).

rolóanyag vágása pálcákra függőlegesen

Miután a ragasztó megszáradt fordítsuk meg az alapanyagot és a másik oldalát is kenjük le ezzel a módszerrel. Ha ez is megszáradt, akkor vágjuk el az anyagot az előre bejelölt vonalon egy tapétavágó késsel.

Reméljük hasznára vált ez a leírás.

Textilre ragasztott bambusz tapéta vágása

Ahogy a rolóanyagot, úgy a textilre ragasztottat is nagy valószínűséggel méretre kell majd vágnunk még mielőtt falra, vagy hátfallemezre rögzítenénk. Ez a procedúra igen egyszerű: ha a pálcákra merőlegesen szeretnénk vágni, akkor azt egy irodai karos papírvágó ollóval, vagy egy szabóóllóval tehetjük meg (bár az utóbbitól könnyen megfájdulhat a kezünk). Érdemes a vágás vonalát előre bejelölni egy ceruzával. Ha a pálcákkal párhuzamosan szeretnénk elvágni az anyagot, akkor azt meghajtva egy tapétavágó késsel egyszerűen vágjuk el a textilt.

textilre ragasztott bambusz anyag vágása textilre ragasztott bambusz anyag vágása

Miután méretre vágtuk a tapétát nekiláthatunk annak felragasztásához. Ehhez további segítséget ide kattintva talál.

Kiegészítés a bambusz tapéta, bambusz falvédő falra történő ragasztáshoz

A sűrű állagú ragasztót nehéz felkenni a falra ecsettel. A hígított ragasztónak viszont alacsony a kezdeti tapadási képessége. Ezért célszerű a falra csak foltokban vastagon feltenni ecsettel a ragasztót és azt követően fogas fésűvel (1mm mély bevágások 1mm-enként) húzzuk szét. Erre a dologra mi is csak a videó feltöltése után jöttünk rá. Tehát az ami a videóban elhangzik, hogy hígítsuk meg a ragasztót már aktualitását vesztette. Ajánlott ragasztó faipari ragasztó, vagy vizes bázisú építőipari ragasztó. A falat kell csak kenni ragasztóval, esetleg az anyag széleit kenjük be hátulról.

Bambusz ragasztó felragasztása Bambusz ragasztó felragasztása Bambusz ragasztó felragasztása Bambusz ragasztó felragasztása


Naturtrend Impex
6771 Szeged-Szőreg, Hősök tere 5.

Kapcsolódó irodalomCarving Wood, Bamboo and Other Goods for Interior and Exterior Decoration, bamboo curtain rod, bamboo pole
Carving Wood, Bamboo and Other Goods for Interior and Exterior Decoration, bamboo curtain rod, bamboo pole
Bambusna zidna obloga (tapeta), bambusna roleta.
lepení třtiny, řezání bambusové tapety, bambusová tapeta lepená na textil, bambusové rolety, bambusové pruty
Jak kleić bambusową okładzinę, jak ciąć bambusowy kij, mocowanie materiału thonet na ramkę drewnianą, cięcie bambusowej tapety.
Tipps für den Schutz von Wärmedämmung mit Bambus, Verklebungsanweisung.
Anweisung für Heizkörperverkleidungen.
Anweisung für Heizkörperverkleidungen.
Vendita materie prima per tende a rullo in bambù, carta da parati in bambù, rivestiemento murale in bambù.
grilaj din bambus, impletituri din rattan, paie de Viena, miez rattan, decor bambus, jaluzele (pergole, storuri, rulouri) de bambus, intarsii, reparatii scaune thonett, stalpi si sipci bamboo, baghete (frize, sipci), sculpturi din lemn, capiteluri, rozete din lemn si la comanda
Dekoracija enterijera prirodnim elementima za sve ljubitelje bambusa , drveta u duborezu ili trske (španske ili ratan).
lepenie bambusovej tapety, rezanie bambusovej tapety, pripevnenie thonetu na drevený rám, ratan, priečne rezanie bambusu
Carving Wood, Bamboo and Other Goods for Interior and Exterior Decoration, bamboo curtain rod, bamboo pole
Consejos prácticos sobre el uso de materiales de bambú y ratán
Conseils pratiques pour l'utilisation du natte rotin et du parement mural en bambou

Google+ oldal cime